1-10-2023

dromen-en-klimmen-3luik-800px.jpg

Dromen en klimmen, ets op zink.

Dromen en klimmen ontstond n.a.v.  de tentoonstelling Boven de Bank in het gebouw Beyond te Utrecht, 2008.

etta-boerkoel-sybold_.jpg

Drieluik Imaginaire Sybold, ets aquatint op zink van 6 platen.

etta-boerkoel-sybold-1.jpg

 

Over het drieluik "Imaginaire Sybold".

Architect Sybold van Ravesteyn was een tijdgenoot van Rietveld, zij waren vrienden. De bouwstijl van Van Ravesteyn kenmerkt zich door elegante gebogen lijnen en ronde vormen. Dit was heel apart in de tijd van de strakke rechthoekige moderne bouwstijlen van de 20ste eeuw. Veel van de architectuur van Van Ravesteyn is echter afgebroken. Hij wordt wel de meest gesloopte architect van Nederland genoemd. Het werk van de architect is imaginair geworden en bestaat nog slechts in onze herinnering of verbeelding.

Over dit dilemma gaat het drieluik Imaginaire Sybold. Uitgangspunt is de verdwenen architectuur. In het werk worden de plaatsnamen van een aantal verdwenen stations en een aantal verdwenen seinhuizen genoemd. Er  is in werkelijkheid veel meer verdwenen (benzinestations, watertorens e.a.). De relatie met de stad Utrecht (Kunstliefde, Centraal Museum) vinden we in het drieluik terug in afbeeldingen van het oude stationsgebouw (later Hoog Catharijne) en het seinhuisje aan de Kanaalstraat. Beide vertonen de kenmerkende zweepslaglijn.

Nog wel bewaard en in het bezit van het Centraal Museum: de sierlijke verchroomde armstoel uit 1935/36 van Van Ravesteyn. In het drieluik worden de verdwenen gebouwen gesymboliseerd d.m.v. schimmig verdwijnende fragmenten van deze stoel, diep weggeëtst uit de zinkplaat. De stoel is a.h.w. ook verdwenen uit de compositie. Maar in werkelijkheid is hij er nog wel, want hij behoort immers tot de collectie van het CM. In het middenpaneel is daarnaast een portret te zien van de architect.

Imaginaire Sybold werd gemaakt ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van Kunstliefde in Utrecht in 2007. Twintig  werkende leden van Kunstliefde toonden in het Centraal Museum een reactie op werk van vroegere leden in de collectie van het CM. Tijdens de expositie werd het vroegere werk geëxposeerd samen met het nieuwe werk, dat er op geïnspireerd was. 

Het  drieluik is  gedrukt van 6 verschillende platen: ets, diepets en aquatint op zink, op papier Fabriano Rosaspina 285 grs. Voor het etsproces werd kopersulfaat gebruikt. Het ingelijste werk is meer dan twee meter breed.

Een filmploeg van de HKU-Media produceerde een dvd met portretten van alle deelnemers van de Kunstliefde-tentoonstelling in het Centraal Museum: Kunstenaarsportretten & iconen. Hierin zien we hoe zij bezig zijn met hun werk voor het CM. De dvd wordt meegeleverd met de catalogus van de expositie, waarin ook de voltooide kunstwerken te zien zijn:
Genootschap Kunstliefde in het Centraal Museum en in het Dutch Design Centre, ISBN 978 90 76940 46 5

Tijdens de expositie in het Centraal Museum (van 16 juni t/m 15 juli 2007) stond de stoel van Sybold van Ravesteyn geëxposeerd vóór het drieluik Imaginaire Sybold.

Literatuur: S.van Ravesteyn (1889 - 1983). Uitg. Bonas ISBN 90-76643-24-5

© Etta Boerkoel 2023